Utrikes.

2020-04-07 10:30
Bild: Claudio Furlan/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

WHO: Sex miljoner sjuksköterskor saknas i coronakrisen

För att hantera den pågående coronapandemin skulle nästan sex miljoner extra sjuksköterskor behövas världen över. Det konstaterade världshälsoorganisationen WHO under tisdagen. Och värst är bristen i fattigare länder.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ingen har väl undgått den påfrestning som Covid-19 orsakar för vårdpersonal runt om i världen. Under gårdagen gick därför världshälsoorganisationen WHO, tillsammans med Nursing Now och International Council of Nurses (ICN), ut med ett gemensamt uttalande till stöd för världens sjuksköterskor.

– Sjuksköterskorna är sjukvårdens ryggrad, sa WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom.

Tillsammans presenterade de en rapport över sjuksköterskornas situation globalt. Rapporten konstaterar en positiv trend i antalet utbildade sjuksköterskor och att det nu finns drygt 28 miljoner runt om i världen.

– Men globalt saknas det fortfarande 5,9 miljoner, meddelade Adhanom.

Värst är bristen i fattiga länder i Afrika, Sydostasien, Mellanöstern och delar av Sydamerika. En av anledningarna är den stora emigration som sker från dessa länder för att täcka upp rikares länders behov av sjuksköterskor, som i sin tur erbjuder bättre löner och arbetsvillkor.

– 80 procent av världens sjuksköterskor tar hand om 50 procent av världens befolkning, konstaterade Mary Watkin på Nursing Now.

För att täcka upp bristen uppmanar nu WHO och samarbetsorganisationerna länder till att investera i utbildning, jobb och ledarskap för sjuksköterskor. En annan åtgärd som experterna tror kan bidra till att förbättra arbetsvillkoren för yrkesgruppen är att rekrytera fler manliga sjuksköterskor.

– Bevisen är tydliga för att löner och arbetsvillkor förbättras i alla yrken runt om i världen när andelen män ökar, sa Mary Watkins.