Utrikes.

2020-07-10 10:06
 • HBTQ-organisationer i Polen har varit ett mål för regeringsretorik och propaganda sedan före parlamentsvalet i fjol. Bild: Joakim Medin
  HBTQ-organisationer i Polen har varit ett mål för regeringsretorik och propaganda sedan före parlamentsvalet i fjol.
 • Dominika Bychawska- Siniarska är kritisk till att medier fokuserar på den homofobiska retoriken, istället för att försöka vrida debatten åt rätt håll. Bild: Privat
  Dominika Bychawska- Siniarska är kritisk till att medier fokuserar på den homofobiska retoriken, istället för att försöka vrida debatten åt rätt håll.
 • Kvinnors rättigheter i Polen kommer drabbas av ännu hårdare bakslag efter Dudas seger, tror Urszula Nowakowska. Bild: Joakim Medin
  Kvinnors rättigheter i Polen kommer drabbas av ännu hårdare bakslag efter Dudas seger, tror Urszula Nowakowska.
 • Andrzej Duda. Foto: TT/AP/Petr David Josek
  Andrzej Duda.
Puffetikett
Dagens ETC

Utsatta grupper fruktar resultatet i Polens presidentval

Homofobi, hot mot pressfriheten, en vurm för familjevärderingar och löften om att överge den ”marxistiska” Istanbulkonventionen mot kvinnovåld. Söndagens presidentval i Polen innehåller det mesta och grupper som redan tidigare känt sig utsatta fruktar ett fortsatt ärkekonservativt styre av landet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Presidentvalet i Polen på söndag är framför allt ett förtroendetest för den sittande regeringen från det ärkekonservativa partiet Lag och rättvisa (PiS). Nästan ingen annanstans i EU finns det ett lika starkt folkligt missnöje med hur makthavarna har hanterat pandemin, som hos polackerna. Valet är därför även ett test för att se hur väl högerpopulistiska utspel ännu kan gå hem hos europeiska väljare efter krisen.

Kampen står mellan den redan sittande presidenten Andrzej Duda och den centerliberala utmanaren Rafal Trzaskowski från det största oppositionspartiet Medborgarplattformen. Duda representerar regeringens ideologiska intressen. Han och PiS har gjort föreställningen om en hotfull ”HBTQ-ideologi” till en stor valfråga och kastar ur sig homofobiska tirader.

Duda har bland annat lovat att skriva in i landets konstitution att samkönade par inte ska få adoptera barn. Hittills har omkring 100 kommuner och städer – motsvarade en tredjedel av Polens yta – utropat så kallade ”HBTQ-fria zoner”. Människorättsadvokaten Dominika Bychawska-Siniarska vid den polska Helsingforsstiftelsen berättar för Dagens ETC att HBTQ-personer har all anledning att känna sig hotade av retoriken.

– Ett sådant här språk var vanligt även på 1990-talet och i början av 2000-talet, när konservativa politiker spred hat. Då triggade det våld mot HBTQ-personer så därför är det väldigt obehagligt att höra det här igen, säger hon.

Angriper Pridetåg

I fjol angreps ett Pridetåg i Polen av våldsamma högerradikaler, medan ett annat Pridetåg med bara en hårsmån undvek ett terrordåd när polisen grep ett par som tänkt utlösa en hemmatillverkad bomb. Kritiker pekar på regeringens homofobi, regeringen rentvår sig själv.

PiS och Duda har istället velat framhäva att de representerar ”familjevänliga” värderingar. Den bilden fick sig en rejäl törn i förra veckan när en tidning publicerade uppgifter om att Duda har benådat en man som dömts till fängelse för pedofili. Tidningen ägs av den tyska mediekoncernen Axel Springer. Den polska regeringen har svarat med ett anti-tyskt och nationalistiskt utspel om en konspiration mot Polen. Man har även sagt att det utländska ägandet av medier i Polen ska utredas.

– Regeringen säger att Axel Springer är ett tyskt företag med en antipolsk agenda, och att uppgifterna har publicerats i samarbete med Rafal Trza­skowski som en del av valrörelsen. Så nu vill de minska det utländska ägandet av medier för att ”hindra attacker mot det polska folket”, säger Dominika Bychawska-Siniarska.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Även om det kan bli svårt för den polska regeringen att motarbeta utländska medieinvesteringar, bland annat på grund av EU:s konkurrenslagar, är uttalandena oroväckande eftersom regeringen redan tidigare gjort omfattande ingrepp mot pressfriheten. President Duda har undertecknat lagarna som möjliggjort detta.

Homofob retorik i media

Dominika Bychawska-Siniarska säger att den homofoba retoriken tagit upp allt mer plats i medierna, där den antingen kritiseras eller hyllas beroende på mediernas politiska färg. Samtidigt har tillgången till samhällsinformation minskat dramatiskt, för både granskande journalister och väljare.

– Regeringen har bland annat utnyttjat coronapandemin för att tillfälligt upphäva lagen om tillgång till offentlig information. Så vi går till val utan att ha haft tillgång till fullständig information om regeringen och kandidaterna.

Duda och PiS verkar vilja behålla fokus på känslo- och identitetsrelaterade frågor istället för att valrörelsen ska handla om facit av regeringens maktutövning. Eller om sakförhållanden som faktiskt vore relevanta i valet.

Myndigheter påverkas

Urszula Nowakowska, ordförande i Centret för kvinnorätt, en av de äldsta kvinnorättsorganisationerna i Polen, kritiserar även hon Dudas och regeringspartiets ideologiskt färgade, populistiska utspel.

– Som vanligt har vi hört röster som talar om hot mot kärnfamiljen och mot kyrkan. Vice justitieministern har skrivit i sociala medier att Polen måste dra tillbaka sin ratificering av Istanbulkonventionen mot kvinnovåld, eftersom det tjänar så kallat nymarxistiska mål.

Inte desto mindre finns det skäl även för polska kvinnor att frukta en andra mandatperiod med Duda som president. Sedan PiS kom till makten på hösten 2015 har regeringen målmedvetet angripit kvinnors reproduktiva rättigheter och skydd i samhället. Urszula Nowakowska har exempelvis observerat hur myndigheter har påverkats av PiS agenda och i ökad utsträckning pressat kvinnor som upplever våld i hemmet, att gå med på familje­terapi istället för att anmäla brott. Allt i syfte att bevara ”kärnfamiljen”.

– Det finns en stor fara för ännu värre konsekvenser för kvinnor, om Duda vinner i valet.

Dags för andra omgången

I den första omgången av det polska presidentvalet fick ingen kandidat egen majoritet. Sittande president Andrzej Duda fick sammanlagt 43,5 procent av rösterna mot oppositionskandidaten Rafal Trzaskowskis 30,46 procent.