På plats i USA.

2020-04-06 13:18
Flera miljöbestämmelser slopas nu i USA, dessutom skärper flera delstater straffen för miljöprotester. Lagstiftarna vill slippa fler protester som den vid Standing Rock i North Dakota där man försökte stoppa bygget av Dakota Access Pipeline.   Bild: Alex Brandon, Jose Luis Magana/AP/TT
Flera miljöbestämmelser slopas nu i USA, dessutom skärper flera delstater straffen för miljöprotester. Lagstiftarna vill slippa fler protester som den vid Standing Rock i North Dakota där man försökte stoppa bygget av Dakota Access Pipeline.
Puffetikett
Dagens ETC

USA kastar miljölagar överbord under coronakrisen

I skuggan av coronaviruset slopar USA flera miljöbestämmelser. Flera delstater skärper också straffen för protester mot pipelines.

”De passar på under en tid då människor känner sig sårbara och tvingas stanna inomhus i karantän”, säger Thanu Yakupitiyage från 350.org.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Är du ett amerikanskt företag och vill passa på att släppa ut lite extra föroreningar så är det nu du ska passa på. Nu behöver du nämligen inte rapportera in några utsläpp till myndigheterna. I mitten av förra vecka lättade miljömyndigheten EPA på flera miljöbestämmelser med hänvisning till coronaviruset. Fabriker, kraftverk och andra anläggningar får själva avgöra om de ska mäta och rapportera in luft- och vattenföroreningar. Några böter kommer inte att delas ut till dem som låter bli, lovar miljömyndigheten, så länge bolaget kan visa att viruskrisen är anledningen till att man bryter mot regelverket.

Hur länge gäller undantaget? Tillsvidare, något slutdatum är inte satt.

Oljelobbyn bakom beslut

Initiativet till ändringen togs av branschorganisationen American Petroleum Institute (API) som skickade ett brev till EPA fem dagar innan beslutet tillkännagavs. API fick vad de önskade sig och kravet på att mäta föroreningar slopades inte bara för oljebolagen utan även för andra branscher.

En dag senare, i fredags förra veckan, meddelade EPA även att raffinaderier får längre tid på sig att byta till sommarblandning, bensinen vars utsläpp inte orsakar lika mycket smog som vintervarianten. Det nya datumet är 20 maj istället för 1 maj men det kan komma att flyttas fram ytterligare.

Och i tisdags denna vecka kom ytterligare en miljönyhet från Vita huset. Donald Trump uppfyller nu sitt löfte om att sänka kraven på nytillverkade bilars bränsleförbrukning och utsläpp. I regelverket från Barack Obamas tid måste bränsleförbrukningen minska med 4,7 procent per år för modeller tillverkade 2021-2026. Med Donald Trumps regler blir det istället 1,5 procent per år. Företagen har sagt att de själva siktar på 2,4 procent även utan tvingande regler. Regeländringen ska spara in 1 000 miljarder kronor för bilindustrin, enligt transportminister Elaine Chao – men även här anses oljeindustrin vara den stora vinnaren.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

”Helt bisarrt”

Thanu Yakupitiyage är kommunikationschef för den amerikanska grenen av miljörörelsen 350.org. Hon menar att Trumps regering åter visar att de inte tar hänsyn till vad forskningen säger.

– Det här kommer att skada både människors hälsa och ekonomin över tid. Det är helt bisarrt och avskyvärt att en av de första saker de gör under en global pandemi, där USA har flest smittade och döda, är att upphäva miljölagar.

Tidpunkten är knappast någon slump, anser hon.

– De passar på under en tid då människor känner sig sårbara och tvingas stanna inomhus i karantän. Och vår vanliga taktik att mobilisera på gatorna, Trump vet att vi inte kan göra det. De använder det här ögonblicket, inte för att gynna det amerikanska folket utan dem själva och företagen och lobbyisterna som de tjänar.

Skärpta straff för protester

Att protestera kan vara svårare än tidigare, även sedan viruskrisen lagt sig. Flera delstater har den senaste tiden passat på att införa strängare straff för miljöprotester. Kentucky, South Dakota och West Virginia har inom ett par veckor ökat straffen för den som på något vis skadar eller stör det som räknas som kritisk infrastruktur. Från miljörörelsens håll ses det som ett sätt att sätta stopp för den typ av icke våldsam civil olydnad som man ofta ägnar sig åt. Lagstiftarna vill slippa fler protester som den vid Standing Rock där man försökte stoppa bygget av Dakota Access Pipeline.

– Det är en en del av en större trend som pågått ett par år redan, säger Thanu Yakupitiyage.

Samtidigt är föroreningarna som bil- och oljeindustrierna orsakar är en bidragande orsak till att människor drabbas av lungproblem. Hälsoproblem som kan vara förödande i dagens viruskris.

– Att eliminera utsläppsstandarder kommer i längden att leda till mer utsläpp främst i samhällen med låginkomsttagare. Fler människor får svårt att andas, fler får astma. Och samma människor som har andningssvårigheter och astma är de som löper högst risk att påverkas av coronaviruset. WHO uppskattar att luftföroreningar, vilket bara är en aspekt av den fossila bränsleekonomin, dödar mer än sju miljoner varje år, konstaterar Thanu Yakupitiyage.

Thanu Yakupitiyage poängterar att 350.org inte gör några jämförelser mellan pandemin och klimatkrisen. Folk ska stanna hemma och följa reglerna. Samtidigt finns det saker att att lära och ta fasta på inför framtiden.

– Utifrån hur regeringar svarat på krisen så har vi sett att om bara viljan finns är inget omöjligt. Vi får alltid höra att det inte går att göra saker snabbt men nu ser vi att regeringar kan göra saker snabbt. Skulle vi mobilisera på den här nivån skulle vi kunna tackla klimatkrisen. 

Miljöregler slopas

Mitt under coronakrisen slopas miljöregler i USA och flera klimatfarliga projekt får grönt ljus i USA och Kanada. Här är ett antal exempel:

Företag behöver sedan förra veckan inte längre mäta och rapportera vatten- och luftföroreningar.

Reglerna för hur mycket mindre bensin nya bilar ska dra ändras från 4,7 procents förbättring per år till 1,5 procent per år.

En grupp kongressledamöter har föreslagit att olje- och gasföretag som borrar på federal mark ska slippa betala royaltyn till staten.

Bygget av flera pipelines fortsätter trots att stora delar av USA är nedstängt och människor ombeds att hålla sig hemma.

Regeringen i delstaten Alberta i Kanada ger grönt ljus för en investering på drygt tio miljarder kronor för att bygga pipelinen Keystone XL.

Frackningsblaget Whiting Petroleum har ansökt om konkursskydd, men delade ut runt 150 miljoner kronor i bonusar till ledningen bara dagar innan ansökan lämnades in.

Fossilindustrin försöker med hjälp av lobbyister ta del av det rekordstora stimulanspaketet på 20 000 miljarder dollar.

Källa: Jamie Henn, 350.org