På plats i USA.

2020-07-13 10:11
  • Bild: Shutterstock  och Evan Vucci/AP/TT
  • Candace Crupi är en av de väljare som stödjer Donald Trump fullt ut i valet. Bild: Privat
    Candace Crupi är en av de väljare som stödjer Donald Trump fullt ut i valet.
  • Daniel Moore fick besök av Facebook-grundaren Mark Zuckerberg som turnerade runt i USA och träffade Trump-väljare i 30 delstater.  Bild: Jonas Cullberg
    Daniel Moore fick besök av Facebook-grundaren Mark Zuckerberg som turnerade runt i USA och träffade Trump-väljare i 30 delstater.
  • Bild: Privat
Puffetikett
Dagens ETC

Trumps supportrar fortfarande lojala: ”Medierna vänder på allt”

Donald Trump ligger allt sämre till i mätningarna inför valet mot Joe Biden den 3 november. Men delar av Trumps lojala väljarbas står fast vid presidenten. Dagens ETC har träffat två av hans väljare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När Candace Crupi såg Donald Trump på tv i reality-showen The Apprentice hemma i villan på Staten Island, New York, på det tidiga 2000-talet tyckte hon att han var arrogant. Nu är Trump hennes favoritpresident.

– Jag faktakollar inte, jag går efter vad jag ser omkring mig. Så fort Trump vunnit såg jag att det började dyka upp jobberbjudanden överallt i Staten Island. Många av min sons vänner som varit arbetslösa länge hade plötsligt helt nya möjligheter, säger Candace Crupi.

– Jag gillar kanske inte alltid hur han uttrycker sig men det är resultatet som räknas, inte ord. Om det inte vore för covid hade hans första fyra år varit perfekta.

Såväl Candace Crupi som hennes son och svärson har haft en lindrig variant av coronaviruset, berättar hon. Trump var sent ute med att reagera när pandemin drog in över USA och tonade inledningsvis ner riskerna. Missnöje med Trumps hantering av pandemin märks på hans svaga opinionssiffror. Men Candace Crupi vill inte lasta presidenten.

– Han stoppade inresorna till USA direkt när viruset bröt ut. Han gjorde massor, men medierna vänder på allt och får honom att framstå som en idiot eftersom de stora tv-nätverken kontrolleras av Demokraterna, säger Candace Crupi. Själv föredrar hon den konservativa nyhetssajten Newsmax.

– De verkar hyfsat rättvisa, så här långt.

Nationalistisk kampanjretorik

Invånarna i New York har röstat på Demokraterna varje presidentval sedan 1988, men stadsdelen Staten Island är ett undantag. Här vann Trump överlägset i valet 2016. Invånarna liknar till stor del Trumps väljarkår i stort: De är vitare än resten av New York, och har något högre inkomster. Här finns många småföretagare, poliser och brandmän.

Staten Island är också en av de platser i New York som drabbats hårdast av USA:s opioid­epidemi, den kris som lett till att omkring 400 000 amerikaner dött av överdoser av heroin och smärtstillande läkemedel. Candace Crupis son Johnny dog av en överdos 2014, hemma i sitt pojkrum, som står kvar orört precis som han lämnade det.

Under sin valkampanj 2016 införlivade Trump opioidepidemin i sin nationalistiska kampanjretorik. Han pratade om att ”deportera illegala knarklangande invandrare” och att hans planerade mur mot Mexiko skulle stoppa införseln av droger, även om USA:s narkotikapolis DEA förklarat att en sådan åtgärd vore verkningslös.

– Jag är definitivt för muren. Det är inte bara vanligt folk som kommer över gränsen, det är mängder av narkotikasmuggling också. Men mycket av Trumps åtgärder mot opioidepidemin har stoppats av viruset, säger Candace Crupi.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Från Obama till Trump

Daniel Moore i Newton Falls, Ohio, röstade på Barack Obama två presidentval i rad. Men 2016 växlade han över till Republikanerna och Donald Trump. Han var långtifrån ensam om att göra det skiftet. Trump lovade väcka liv i tomma fabriker och sömniga stadskärnor i ”rostbältet”; USA:s gamla industriregion. Delstater som Ohio, Pennsylvania, Wisconsin och Michigan skulle bli helt avgörande för Trumps seger. Trots att fackföreningar som United Steel Workers backade Hillary Clinton valde många av deras medlemmar i rostbältet, däribland Daniel Moore, Trump. Men i år är tongångarna annorlunda.

– Det är ganska många av mina kollegor i facket på min arbetsplats som tycker att Trump måste bort, säger Dan Moore när vi hörs på telefon efter arbetsdagen på den ryskägda stålfabriken där han jobbar som ingenjör.

– Jag gillar dem som vänner men vi kan inte alls komma överens om Trump. Flera av dem, svarta medarbetare, tycker att han är rasist. Mitt svar på det är ”vad har ni för bevis på det”?

”Hamnade i en svår situation”

De Black Lives Matter-protester mot rasism och polisvåld som rasat i USA de senaste sex veckorna, och som började med att den svarta mannen George Floyd kvävdes till döds under ett polisingripande, tycks enligt mätningar ha lett till väljartapp för Trump. Undersökningar visar att väljarna tycker att han underblåser rasmotsättningar och är missnöjda med hur han hanterat protesterna.

En rad studier har visat att väljarnas motiv för att rösta på Trump i hög grad handlade om en negativ inställning till invandring och en rädsla för att förlora vita privilegier i ett USA med allt större etnisk mångfald. Men Daniel Moore känner inte igen sig i bilden.

– Jag pratar med mina svarta vänner och försöker lära mig av dem. Det som hände George Floyd var hemskt och vi har helt klart ett problem med polisbrutalitet i USA.

– Trump hamnade i en svår situation med kravaller, plundring och mordbränder, och han försökte hantera den så gott han kunde.

Kritisk till klimatpolitiken

Donald Trumps rival Joe Biden försöker nu vinna tillbaka Rostbältets industriarbetare och sparkade igång sin valkampanj i april förra året i Pittsburgh, en och en halv timmes bilfärd från Newton Falls,  med ett tal hos USA:s största fack Teamsters.

Men Biden går inte hem hos Daniel Moore. Han är framförallt orolig över New York-senatorn Alexandra Ocasio Cortez, och andra delar av den klimatinriktade unga vänstern ska få inflytande över klimatpolitiken.

– Jag är väldigt bekymrad över det här med Green new deal, säger Daniel Moore och syftar på det klimatpaket som Cortez tagit initiativ till.

– Jag bryr mig om planeten, rent vatten och ren luft, men det är inte realistiskt att helt avskaffa fossila bränslen. Jag jobbar på ett stålverk och vi bränner naturgas. Hur ska det gå att hetta upp stålugnarna till 1600 grader med solpaneler?

Inför valet 2016 var Daniel Moore var mycket missnöjd med frihandelsavtal som NAFTA och TPP, som lett till förlorade amerikanska fabriksjobb. Trump har omförhandlat NAFTA, och döpt om avtalet till USMCA, men kastade också in USA i ett handelskrig med Kina som inneburit stora förluster för tillverkningsindustrin och jordbruket. Jobben har inte återvänt till Trumbull County, men Daniel Moore är nöjd med Trumps agerande.

– United Steelworkers har sagt att USMCA är bättre än Nafta. Det här är en långsiktig fråga. Det kommer ta sin tid för jobben att komma tillbaka, men det här är ett steg i rätt riktning, säger Daniel Moore.

88%

...av Trumps väljare 2016 var vita.

12%

...av Trumps väljare 2016 uppgav att de bor i städer, jämfört med 32 procent av Clintons. 35 procent av Trumps väljare bor på landsbygden, jämfört med 19 procent av Clintons.

14%

… av Trumps väljare uppgav att de inte tillhör någon religion, jämfört med 35 procent av Clintons.