Analys / Jonas Cullberg.

2020-07-13 08:20
Puffetikett
Dagens ETC

Trump illa ute efter våren

På de senaste decennierna har ingen annan presidentkandidat haft en så överlägsen ledning mot en sittande president som Joe Biden har nu.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sittande amerikanska presidenter brukar i regel bli omvalda, och läget såg länge lovande ut för Donald Trump med en föga entusiasmerande motkandidat i Joe Biden. Men våren har inte varit lyckad för Trump. Coronapandemin har lett till att över 40 miljoner amerikaner har anmält sig som arbetslösa och landets ekonomi är inte längre skrytmaterial för presidenten.

Han är också ur fas med opinionen i fråga om de historiskt stora Black Lives Matter-protesterna mot rasism och polisvåld som pågått runtom i landet sedan slutet av maj. De flesta amerikaner ser demonstrationerna som berättigade, men Trump mötte dem aggressivt med hot om militära ingripanden.

USA har också varit sämre än de flesta andra rika länder på att hantera coronapandemin. Trump agerade långsamt och tonade inledningsvis ner riskerna med viruset. Hittills har 134 000 amerikaner dött. I takt med stigande dödstal rasar presidentens opinionssiffror. Förtroendet har sjunkit mest i de delar av landet där virusets framfart slagit hårdast.

Trump och Biden ligger nu lika bland äldre vita amerikaner över 65 år – en grupp som i vanliga fall starkt lutar åt Republikanerna. En anledning till att konservativa seniorer vänder sig från Trump är hanteringen av coronaviruset, som drabbar äldre värst. Svarta och latinamerikanska väljare föredrar Biden med enorma marginaler. Den före detta vicepresidenten har dessutom knappat in på Trump bland gruppen vita amerikaner som helhet – republikanernas kärnväljare.

På de senaste decennierna har ingen annan presidentkandidat haft en så överlägsen ledning mot en sittande president som Joe Biden har nu. Men det är fyra månader kvar till valet och mycket kan hända. Presidenten leder bland vita väljare utan collegeutbildning, som har oproportionerligt stort inflytande i amerikanska presidentval. Anledningen till detta är att den väljargruppen är välrepresenterad i den amerikanska mellanvästern, som är viktig för att nå de 270 elektroröster som krävs för att vinna presidentvalet. Det är jämnt i flera av delstaterna i regionen, som Michigan och Wisconsin. Mycket av kandidaternas kampanjsatsningar kommer hamna där, liksom i andra vågmästardelstater som Florida, North Carolina, Arizona och Pennsylvania. Delstater som Trump vann 2016 och som han inte har råd att förlora i november.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev