Utrikes.

2020-07-12 13:00
Deidre Palacios från RFSL ser positivt på Skottlands läroplansarbete. Bild: Press, Stina Stjernkvist/TT
Deidre Palacios från RFSL ser positivt på Skottlands läroplansarbete.
Puffetikett
Dagens ETC

Skottland inför hbtqi-undervisning i läroplanen

Lektioner som fokuserar på hbtqi-frågor kommer att bli verklighet i Skottland nästa år. De blir därmed först i världen att införa hbtqi-undervisning i sin läroplan.
– Undervisning har en central roll i att stärka barn och ungas identitet, säger Deidre Palacios, förbundsordförande på RFSL, om beslutet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Snart kommer ämnen som samkönat äktenskap, föräldraskap hos samkönade par och homo-, bi- och transfobi att undervisas i Skottlands skolor, rapporterar brittiska Gay Times. Redan 2018 godkände den skotska regeringen de 33 rekommendationer som togs fram av en arbetsgrupp för hbtqi-inkluderande undervisning.

– Jag är mycket glad över att meddela att vi blir det första landet i världen att ha hbtqi-inkluderande utbildning i läroplanen, sa John Swinney, Skottlands vice försteminister och utbildningsminister, då.
Sedan dess har det arbetats för att, innan maj 2021, införa rekommendationerna i läroplanen.

Rörelsens historia uppmärksammas

Elever kommer i olika skolämnen och årskurser att lära sig om jämställdhet och inkluderande av hbtqi-personer. Bland annat terminologi, identiteter och fördomar som hbtqi-personer möter står på schemat. Hbtqi-rörelsens historia kommer också att uppmärksammas.

– Vårt utbildningssystem måste stödja alla så att de kan nå sin fulla potential. Därför är det avgörande att vår läroplan är lika mångfaldig som de unga personerna som lär sig i våra skolor, sa John Swinney i pressmeddelandet.

Svenska RFSL välkomnar Skottlands arbete med läroplanen och säger till Dagens ETC att de gärna ser att Sverige följer efter, säger förbundsordförande Deidre Palacios.

– Det här är ett väldigt positivt beslut och ett steg i rätt riktning, Att få lära sig om sin egen historia är viktigt för hbtqi-personer och speciellt för hbtqi-ungdomar. Undervisning har en central roll i att stärka barn och ungas identitet. Det är viktigt att inte osynliggöra hbtqi-rörelsens historia och framväxt. Tyvärr har den historieundervisningen som traditionellt lärs ut ofta utgått från majoritetssamhället och hetero- och cisnormen.

Tidslinje över hbtqi-personers rättigheter i Skottland

2005 Registrerat partnerskap lagligt.

2009 Samkönade par får adoptera barn och bli familjehem.

2010 Diskriminering av könsidentitet och sexuell läggning olagligt.

2014 Samkönade äktenskap lagligt.

2015 Skottland bäst i Europa för hbtqi-personer.

2016 Skottland återigen bäst i Europa för hbtqi-personer.

2021 Skottland blir först med hbtqi-undervisning i läroplanen.

Källa: Edinburgh Live, The Scotsman