Utrikes.

2019-08-21 14:15
Ryanairflyg stående på marken vid en strejk förra året. Foto: Martin Meissner/TT/AP
Ryanairflyg stående på marken vid en strejk förra året.
Puffetikett
Dagens ETC

Ryanair-piloter går ut i strejk

Pilotfack i flera europeiska länder har varslat om en rad punktstrejker mot lågprisbolaget Ryanair. Piloter i Portugal, Storbritannien och Irland kommer att strejka i veckan medan deras kollegor i Spanien planerar att lägga ner arbetet flera dagar i september.

De portugisiska piloterna har planerat strejk från och med i dag och fram till söndag. Britterna och irländarna lägger ner arbetet under torsdag och fredag.

– Ryanair har bränt sina chanser att hitta en lösning innan denna veckas strejk, skriver facket British Airline Pilots’ Association, Balpa, i ett uttalande.

Exakt hur många piloter i Storbritannien och på Irland som kommer att delta är inte klart och vid tidigare strejker har företaget delvis lyckats ersätta piloter som lagt ned arbetet. Enligt Guardian är det dock högst troligt att det kommer att bli förseningar och inställda flyg under strejk­datumen. Tiotusentals resenärer kan komma att påverkas.

Flera frågor i konflikt

Konflikten handlar om en rad olika frågor som arbetsvillkor, lön och rätten att förhandla med arbetsgivaren. Enligt portugisiska pilotfacket SPAC vägrar Ryanair förhandla med deras valda representanter och motverkar aktivt kollektiva överenskommelser.  Företaget har gått till domstol i Storbritannien i ett försök att få strejken stoppad men utslaget var inte känt vid denna upplagas pressläggning. Balpas ordförande Brian Strutton beskriver Ryanairs handlande som ”mobbning”.

– Det är också oroande att se att de fortsätter sälja biljetter till strejkdagarna. Är de beredda att kompensera passagerare som påverkas? säger Brian Strutton till Independent.

Bolagets spanska piloter planerar en rad strejker med start första september. Här gäller konflikten främst neddragningar.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Pilotstrejk

Pilotfack i Storbritannien, Irland, Portugal och Spanien har varslat om strejk mot Ryanair.

Irländska, brittiska och portugisiska piloter väntas strejka flera dagar denna vecka.

Spanska piloter planerar att börja strejka första september.