Utrikes.

2020-07-10 14:03
Tusentals greker demonstrerade mot den nya lagen. Petros Giannakouris/AP/TT
Tusentals greker demonstrerade mot den nya lagen.
Puffetikett
Dagens ETC

Protester mot grekisk lag: ”Vill krossa grundläggande demokratisk rättighet”

Tusentals greker demonstrerade i Aten på torsdagen efter att landets parlament godkänt en ny lag som försvårar möjligheten att arrangera demonstrationer. Högerregeringen talar om behovet av att förhindra ständiga och störiga småprotester – kritiker talar om hot mot mötesfriheten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det grekiska parlamentet röstade på torsdagen igenom en ny lag som sätter upp flera nya hinder för att arrangera demonstrationer. Lagen ger polisen rätten att begränsa det gatuutrymme som demonstrationer får uppta, liksom rätten att helt förbjuda demonstrationer av olika säkerhetsskäl. I fortsättningen ska också arrangörer stå till svars för eventuell skada som uppstår av en demonstration.

Lagen lades först fram som förslag av det konservativa regeringspartiet Ny demokrati och premiärminister Kyriakos Mitsotakis, som sedan han kom till makten för ett år sedan har svurit att ingripa mot demonstrationer. Mitsotakis har sagt att det funnits ett behov av inskränkningar, då ständiga småprotester brukar blockera grekiska stadskärnor och enligt honom även leda till vandalism.

– Det måste finnas regler så att demonstrationer inte hindrar medborgares rörlighet och arbete, har Mitsotakis sagt.

Fördöms av vänsterledaren

Dock röstade enbart en knapp majoritet – 187 ledamöter av totalt 300 – för den nya lagen i parlamentet. Vänsterpartiet Syriza har tillsammans med mindre oppositionspartier fördömt den nya lagen som en attack mot mötesfriheten. Syrizaledaren Alexis Tsipras har sagt att lagen är menad att hindra protester mot den finanskris man väntar sig, till följd av coronapandemin.

Den nya lagen har likaså fördömts av det grekiska parlamentets egna lagråd, av Amnesty International och det grekiska advokatsamfundet. På torsdagen demonstrerade fackförbund och tiotusen greker framför parlamentet i Aten, där polis besköt en grupp demonstranter med tårgas.

–Regeringen vill med en juntalik lag införa nya begränsningar för att krossa och förstöra en grundläggande demokratisk rättighet, sa fackförbundsledaren Dimitris Karagiannis innan omröstningen.