Utrikes.

2020-04-08 09:40
Mario Centeno, Eurofinansministrarnas mötesordförande. Bild: Francisco Seco/AP/TT
Mario Centeno, Eurofinansministrarnas mötesordförande.
Puffetikett
Dagens ETC

Oenighet kring EU:s krispaket – förhandlingarna avbrutna

I natt skulle EU:s finansministrar ha kommit överens om ett stimulanspaket för EU. Men förhandlingarna fick avbrytas – utan att ministrarna lyckats enas.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För att möta den ekonomiska kris som coronapandemin innebär för EU:s medlemsländer skulle finansministrarna i natt ha förhandlat fram ett stort stimulanspaket på mer än 500 miljarder euro. Men efter många timmar av förhandling avbröts mötet, rapporterar Sveriges radio.

Länder i syd, som Italien och Spanien, menade att länder som inte drabbats lika hårt borde visa mer solidaritet, till exempel genom euroobligationer och gemensam upplåning. Finansministrarna från Tyskland, Nederländerna och flera andra länder i nord vill dock inte dela solidariskt på skulderna. De drev också på för villkor för stödlånen. 

Imorgon, torsdag, kommer förhandlingarna återupptas. Går stödpaketet då igenom blir det det största krispaketet från EU någonsin. Tanken är bland annat att 100 miljarder euro ska gå till anställda, så att de kan gå ner i arbetstid med bibehållen lön istället för att förlora jobben. Mindre företag föreslås få dela på 200 miljarder från Europeiska Investeringsbanken, och 240 miljarder euro ska gå till stater i form av lån med låg ränta frön nödfonden ESM.