Utrikes.

2020-07-13 14:08
Brittis Edman tolkar siffrorna som en viktig indikation på vilka risker vårdpersonal utsätts för. Bild: Privat, Martin Mejia/AP/TT
Brittis Edman tolkar siffrorna som en viktig indikation på vilka risker vårdpersonal utsätts för.
Puffetikett
Dagens ETC

Ny Amnestyrapport: Minst 3 000 vårdanställda döda i covid-19

Minst 3 000 vårdanställda runtom i världen har dött av covid-19, enligt en ny rapport från Amnesty. Mörkertalet befaras vara enormt.
– Siffrorna är en viktig indikation om hur farligt det är och har varit för vård- och omsorgspersonal att vara i pandemins frontlinje, säger Brittis Edman, policychef på Amnesty.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Tusentals registrerade dödsfall bland vård- och omsorgspersonal kan kopplas till covid-19 enligt en rapport från Amnesty. Säkra siffror på hur många som har dött i sviterna av covid-19 saknas, men Amnesty har sammanställt tillgänglig data och visat att över 3 000 vårdanställda i sammanlagt 79 länder har dött av covid-19 i samband med sitt arbete. Nu efterlyser Amnesty mer statistik som visar i vilken utsträckning vård- och omsorgspersonal är utsatt för coronaviruset.

– I Storbritannien förs den typen av statistik, där märks det tydligt att vårdpersonal är överrepresenterad. Om det kan visas att den trenden håller internationellt kan det göra att covid-19 klassas som en arbetsskada, vilket skulle innebära att de som drabbas eller deras anhöriga skulle få tillgång till ersättning på ett annat sätt, säger Brittis Edman.

Hotas av repressalier

Amnesty ser flera problem i vård- och omsorgspersonals arbetsmiljöer som bidrar till att de är extra utsatta, bland annat osäkra arbetsförhållanden och brist på skyddsutrustning. Dessutom hotas vårdpersonal som slår larm om dåliga arbetsvillkor på många platser av repressalier från statligt håll.

I Egypten har Amnesty exempelvis dokumenterat nio fall där vårdpersonal godtyckligt gripits på vaga anklagelser om "spridning av falska nyheter" och ”terrorism”. I samtliga fall hade personerna tidigare uttryckt oro över vårdpersonalens säkerhet eller kritiserat regeringens hantering av pandemin.

– Det kränker inte bara vård- och omsorgspersonalens rättighet, det är också en mycket ostrategisk hantering av viktig information från personer som förstår vad som händer och kan identifiera vad sjukvården har för behov, säger Brittis Edman.

Länder med högst antal registrerade dödsfall av covid-19 bland vårdpersonal

Ryssland (545)

Storbritannien (540, inklusive 262 socialarbetare)

USA (507)

Brasilien (351)

Mexiko (248)

Fotnot: Amnesty understryker att det är svårt att jämföra mellan olika länder eftersom det finns skillnad i hur rapporteringen och räkningen sker.