Utrikes.

2019-08-21 09:30
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Nu utökas nattågen i Europa

Efter sommarens boom för tågresandet meddelar nu schweiziska SBB att de ska återupptar sin nattågstrafik i samarbete med österrikiska ÖBB, och förstärker sina avgångar över Europa för både dag- och nattåg.

Tågresandet fortsätter öka enormt både i Sverige och Europa. Försäljningen av Interrailkort ökade med 60 procent förra året, då runt 17 000 kort sålde. I år har försäljningen ökat med ytterligare 85 procent redan under de första sju månaderna 2019, enligt Silverrail.

Samtidigt har SJ:s tågresor har ökat med en tredjedel jämfört med förra sommaren.

Och nu kommer positiva besked för alla som vill åka nattåg i Europa.

Schweiziska statliga tågbolaget SBB meddelade i måndags att de förstärker sitt samarbete med österrikiska ÖBB för att utöka tågtrafiken både dagtid och natt, skriver den brittiska tågtidningen Railway Gazette International.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Den höjda medvetenheten om klimatförändringarna och en önskan om mer hållbara resor ligger bakom den ökade efterfrågan på miljövänliga resor på räls, uppger SBB som nu ska utöka sina avgångar både nationellt i Schweiz och internationellt.

Zürich är redan nu en av de största knutpunkterna för tågtrafiken i Europa och ÖBB har sedan 2016 nattåg från både Zürich och Basel till Berlin och Hamburg, med vissa logistik-samarbeten med SBB. Diskussioner förs även med den tjeckiska tågoperatören CD om att utöka nattågstrafiken mellan Zürich med Prag och Linz.

ÖBB och SBB bekräftar att de vill sammanföra andra europeiska städer i nattågs-nätverket och koppla dem med Schweiz, men vill ännu inte avslöja exakt vilka städer det handlar om. De menar att det krävs bättre förutsättningar för att stödja natt­tågen, som ökad finansiering från exempelvis koldioxidskatter.

– Efterfrågan på miljövänlig och resurseffektiv rörlighet kommer fortsätta att öka, speciellt bland de unga kunderna, säger Andreas Meyer, vd på SBB, som är övertygad om att marknaden för tågtrafik kommer fortsätta öka, både för dagtåg och nattåg, skriver Railway Gazette.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fler köper Interrailkort

Försäljningen av Interrailkort ökade med 60 procent förra året, då runt 17 000 kort sålde.

I år har försäljningen ökat med ytterligare 85 procent redan under de första sju månaderna 2019, enligt Silverrail.