Utrikes.

2020-07-13 09:25
Andrzej Duda. Foto: TT/APCzarek Sokolowski
Andrzej Duda.
Puffetikett
Dagens ETC

Konservative Duda vinnare i Polens presidentval

Den sittande polske presidenten, nationalkonservative Andrzej Duda, vinner landets presidentval. Med 99,7 procent av rösterna räknade har han 51,2 procent av rösterna, uppger ett flertal medier.

Bland annat BBC rapporterar om Dudas knappa seger. Valdeltagandet uppges vara det högsta sedan landet gick över till att bli en demokrati – 68,2 procent. Duda besegerar därmed sin motkandidat, huvudstaden Warszawas liberalre borgmästare Rafal Trzaskowski som tillhör mittenpartiet Medborgarplattformen. Duda står nära det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa. Valet har pekats ut som något av ett ödesval för landet, något experter tror har påverkat det höga valdeltagandet.

– Om någon tagit illa vid sig av något jag sagt eller gjort under de senaste fem åren, och inte bara under valkampanjen, så ber jag om ursäkt, sa Duda enligt Reuters under söndagen.

Duda får sitta kvar på sin post i fem år. De röster som är kvar att räkna spås inte kunna påverka resultatet, skriver bland annat TT.

Presidentvalet i Polen skulle ha genomförts i maj, men flyttades på grund av coronapandemin.