Utrikes.

2020-04-07 09:04
  • Ensamkommande barn och personer som löper störst risk att drabbas och dö av coronaviruset ska evakueras från de grekiska lägren.  Bild: Sofia Axelsson Sofroniadou /TT
    Ensamkommande barn och personer som löper störst risk att drabbas och dö av coronaviruset ska evakueras från de grekiska lägren. 
  • Migrationskommissionären Ylva Johansson lovar att evakueringen kommer påbörjas redan I veckan.
    Migrationskommissionären Ylva Johansson lovar att evakueringen kommer påbörjas redan I veckan.
Puffetikett
Dagens ETC

Hård press på EU att evakuera barn i grekiska flyktingläger

EU ska börja evakuera personer ur de grekiska flyktinglägren denna vecka, lovar migrationskommissionären Ylva Johansson (S). Fokus ska vara på ensamkommande barn och personer som löper störst risk att drabbas och dö av coronaviruset. Men Läkare utan gränser tror på åtgärderna först när de ser något hända på marken.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I början av mars, när tusentals asylsökande personer hamnade i kläm mellan Turkiet och Grekland och Grekland upphävde asylrätten under en månad, kom åtta medlemsstater överens om att låta 1 600 ensamkommande barn lämna flyktinglägren på Grekland och bosätta sig i de olika staterna. Sedan kom coronaviruset. Ungdomarna skulle ha flyttats innan påsk, men planerna stannade av. Men nu lovar EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson (S) att vidarebosättningen ska inledas före påsk.

– De förflyttas just nu till ett center för att sedan kunna flyttas vidare till andra medlemsländer. Detta är rekordsnabbt under rådande omständigheter, sade EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson i fredags, rapporterar Europaportalen.

Riskgruppen ska flyttas

Samtidigt meddelar EU-kommissionen att omkring tusen personer ska kunna flyttas från flyktinglägren på öarna till hotellrum och lägenheter på öarna. Bakgrunden är att de trångbodda flyktinglägren kan bli extrema smitthärdar om coronaviruset börjar spridas där.

Än så länge har viruset endast bekräftats på två mindre läger i närheten av Aten, som båda har satts i 14 dagars karantän. Den åtgärden gör att viruset inte sprids utanför lägret, men också att viruset får stora möjligheter att spridas inne i lägret, särskilt om det sker på de grekiska öarna. Det största lägret i Europa, Moria på ön Lesbos, är byggt för max 3 000 personer men har idag omkring 20 000 invånare. Fem, sex personer delar tält på tre kvadratmeter. Och på vissa platser delar 1 300 personer på en vattenkran.

Omöjligt att stoppa smittan

De som människor över världen gör för att minimera smittspridning – tvätta händerna ofta och hålla fysisk distans till sina medmänniskor – är helt enkelt omöjligt i dessa flyktingläger, enligt Katrin Kisswani, ordförande för Läkare utan gränser i Sverige.

Boende i lägren försöker ändå göra det omöjliga. Under de senaste veckorna har de snabbt organiserat sig på flera håll för att sprida information om viruset och hur det smittar, sy ansiktsskydd få in handsprit och tvål till lägren.

Återstår att se handling

Samtidigt trycker nu hjälporganisationer på ännu hårdare för att EU ska evakuera lägren – för att undvika en coronakatastrof. Tusentals läkare och tiotusentals andra har skrivit under på det kravet. En del EU-parlamentariker har drivit på för samma sak. Efter all denna opinionsbildning har alltså EU-kommissionen nu meddelat att den tillsammans med grekiska myndigheter har ordnat boende på öarna dit personer som är särskilt sårbara för coronaviruset kan flyttas snabbt.

Men det återstår att se om och hur det händer, påpekar Katrin Kisswani.

– Om EU har en plan att utfärda evakuering med fokus på riskgrupper så låter det väldigt klokt och som ett sätt begränsa de katastrofala konsekvenser som en spridning av covid-19 skulle ge. Vi får hoppas att det sker, det har varit upprepade gånger som olika planer har diskuterats. Vi behöver se att det sker och det omedelbart.

Fem skäl till att flyktingar kan drabbas hårt av corona

Trångboddhet.

Dålig infrastruktur för att kunna sköta sin hygien.

Bristfällig sjukvård.

Brist på tillgång till information.

Underliggande sjukdomar och dålig hälsa.