Utrikes.

2020-07-13 11:17
Joe Biden och Donald Trump. Foto: TT/AP/Patrick Semansky, Matt Rourke
Joe Biden och Donald Trump.
Puffetikett
Dagens ETC

Här blir duellen hårdast mellan Trump och Biden

Så ser stödet ut för presidentkandidaterna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Arizona

Delstaten har inte röstat fram en Demokrat i presidentvalet sedan 1996. Om Joe Biden ska ha en chans i presidentvalet gäller det att mobilisera delstatens latinamerikaner, som utgör nästan en tredjedel av invånarna här, och som i regel inte gillar Donald Trump.

Mätning

Dem: 47,6%

Rep: 42,8% 

Wisconsin

En delstat som brukar rösta på Demokraternas kandidat men som valde Trump 2016. Trump har låga förtroendesiffror i Wisconsin och Biden leder i nio av elva opinionsmätningar hittills i år. 

Mätning

Dem: 48,2%

Rep: 41,0%

Pennsylvania

Här finns många av de vita arbetarklassväljare som röstade fram Trump 2016. Men Trump vann med mycket liten marginal, bara 0,7 procentenheter, och det finns fler registrerade Demokrater än Republikaner i delstaten.

Mätning

Dem: 48,6%

Rep: 41,4% 


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

North Carolina

North Carolina har röstat republikanskt i varje presidentval sedan 1980, men invandring till delstaten har lett till ett skifte vänsterut.

Mätning

Dem: 47,6%

Rep: 42,6%

Florida

En delstat där det brukar vara mycket jämnt i valen. Trump vann med bara 1,2 procentenheter 2016. Här finns många äldre vita väljare, som ofta röstar på Republikanerna, men också många latinamerikaner som i regel röstar på Demokraterna. Är med sina 29 elektorsröster en av de viktigaste delstaterna att vinna.

Mätning

Dem: 47,4%

Rep: 42,6%

Texas

Traditionellt Republikansk delstat som får allt fler Demokrat-väljare på grund av att latinamerikanerna blivit fler i Texas. Trump lär vinna här men kommer behöva lägga stora resurser på att ta hem de 38 elektorsrösterna. 

Mätning

Dem: 45,7%

Rep: 46,0%

Elektorsröster

I USA väljs inte presidenten av majoriteten i landet. I stället gäller det att vinna varje delstat. Delstaterna har ett visst antal elektorsröster, där antalet beror på folkmängden. Den folkrikaste delstaten Kalifornien har till exempel 55 elektorsröster. Sammanlagt finns 538 elektorer och för att vinna presidentvalet krävs att kandidaten tar hem 270 elektorsröster.

Relaterade artiklar