Utrikes.

2020-07-12 14:43
Halima är en av de rohingyer som tvingats fly till Bangladesh. Sedan den här bilden av den då 22-åriga modern togs i Teknafs flyktingläger 2017, har inget blivit bättre för den förtryckta minoriteten. Foto: Jonas Gratzer/TT
Halima är en av de rohingyer som tvingats fly till Bangladesh. Sedan den här bilden av den då 22-åriga modern togs i Teknafs flyktingläger 2017, har inget blivit bättre för den förtryckta minoriteten.
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

Fortsatt svårt för förföljt folk: ”Inte ett människovärdigt liv”

Diktaturen Myanmar fördrev 800 000 rohingyer 2017. De tvingades fly till andra länder. Idag, nästan tre hela år senare, är situationen ännu lika svår för den förföljda folkgruppen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Nyhetsmagasinet ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Nyhetsmagasinet ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Nära en miljon människor från rohingyafolket lever i armod i flyktingläger. Framförallt i Bangladesh. Cirka en halv miljon människor finns kvar i Myanmar där de lever inlåsta i läger eller under ständigt hot.

– Detta är inte ett människovärdigt liv, säger rohingyern Brights Islam på en knastrig telefonlinje till ETC.

Han vädjar till Sverige och Europa att hjälpa dem: ”Låt dom inte döda och förtrycka oss.” Sedan bryts samtalet.

Den svåra situationen har lett till lysande affärer för ligor som sysslar med människohandel. De erbjuder resor från Rakhineprovinsen i Myanmar och från Malaysia. Små, knappt sjövärdiga båtar packas fulla med desperata rohingyer som försöker ta sig till Thailand, Malaysia eller Indonesien.

Flera av dessa skepp har tvingats till sjöresor på flera månader utan tillräckliga förråd av vatten och mat. När de sedan avvisas av thailändsk och malaysisk kustbevakning, och inte tillåts ta sig till land, har en rad tragedier följt.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Därför kräver nu rohingyska organisationer att USA och EU ställer krav på de olika länderna inom den asiatiska samarbetsorganisationen Asean. Man vill att nationerna ska ingripa mot människosmugglarna och samtidigt bereda möjligheter för flyktingar att angöra land.

Indonesien har tillåtit flyktingbåtar att komma till provinsen Aceh där de också givit humanitär hjälp till flyktingarna. Men Indonesien och Aceh är ett undantag.

I Myanmar, vars officiella namn fram till och med 1989 var Burma, har förtrycket inte lättat. Rohingyer är inte godkända som en etnisk minoritet av myndigheterna, de betraktas fortfarande som icke-burmeser och beskylls för att ha invandrat från nuvarande Bangladesh och därför borde flytta dit. Detta gör att de inte har de demokratiska fri- och rättigheter som andra medborgare i Myanmar, trots att de bott där i många generationer.

Många har fått sina hem skövlade och tvingats in i stora fångläger. Jag besökte själv ett sådant 2015 i staden Sittwe i regionen Rakhine där tusentals människor låsts in bakom taggtråd och tungt beväpnade vakter. I lägren är sjukvården undermålig och det råder stor brist på skolor och livsmedel.

FN har haft flera delegationer som utrett övergreppen mot rohingyerna. De har kommit fram till att de utsatts för försök till folkmord och etnisk rensning. Men Myanmar och dess regeringschef Aung San Suu Kyi har inte följt de rekommendationer man fått. Tvärt om har man stärkt det redan hårda förtrycket på flera håll i den norra delen av landet.

Bakom ligger många gånger civilgarden bestående av fundamentalistiska buddhister. Allmänt sett är rohingyer en folkgrupp som föraktas av stora delar av befolkningen. De utsätts för diskriminering och övergrepp på ett sätt som påminner om romers situation. 

ETC uppmärksammar ett land eller en utrikeshändelse som försvunnit ur flödet. Eller aldrig ens nått dit. Vad vill du veta mer om? Skriv till: redaktionen@etc.se

PRENUMERERA PÅ NYHETSMAGASINET ETC

Den här artikeln kommer från Nyhetsmagasinet ETC
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.