Utrikes.

2020-07-10 14:45
Foto: Eraldo Peres/TT/AP
Puffetikett
Dagens ETC

Facebook stänger ner falska Bolsonarokonton

Facebook har nu börjat agera mot konton som misstänks sprida falsk information eller vara del av en dold politisk kampanj. Två som pekas ut som centralfigurer är Brasiliens president Jair Bolsonaro och Donald Trumps före detta rådgivare Roger Stone.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I onsdags meddelade sociala medier-jätten Facebook att man tagit ned ett 80-tal konton, grupper och sidor, på både den egna plattformen och på Instagram, som alla misstänks vara knutna till Brasiliens president Jair Bolsonaro och hans familj.

Kontona ska ha postat inlägg om inrikespolitik, kritik mot oppositionen, media, journalister och coronapandemin. Det är dock inte innehållet i sig som Facebook hänvisar till som orsak till att kontona tagits ned, utan till att de alla varit inblandade i ”koordinerat oäkta beteende”.

Suddig gräns

”Kampanjer som dessa utgör en särskilt svår utmaning eftersom de suddar ut gränsen mellan sund, offentlig debatt och manipulation”, säger Facebook enligt BBC i en kommentar till de stoppade kontona.

Även Roger Stone, politisk strateg och tidigare rådgivare till USA:s president Donald Trump, som 2019 dömdes för att ha ljugit för amerikanska kongressen, anklagas för inblandning i ett desinformationsnätverk bestående av över 100 sidor och konton på Facebook och Instagram. Ett av dessa konton ska enligt uppgift haft över 260 000 följare och tillsammans ska alla konton ha köpt annonser för motsvarande nästan tre miljoner kronor.

Enligt Facebook har flera av dessa stoppade konton också kopplingar till vit makt-gruppen Proud Boys, som kastades ut från plattformen redan 2018.

Svar på kritiken

Sidorna som misstänks vara kopplade till Roger Stone verkar i första hand ha varit inriktade på att sälja Roger Stone som person, medan kontona som kopplas till Bolsonaro inriktat sig på politisk påverkan.

Därmed tycks Facebook ha tagit åt sig av kritiken mot företaget för att inte agera mot konton som sprider falsk information, hat och rasism. Kritiken har varit så kraftig att över 300 stora företag – bland dem Coca-Cola, Starbucks, Honda, Adidas och Unilever – för några veckor sedan anslöt sig till en bojkott av sociala medier-jätten där de lovade att inte annonsera på plattformen under juli månad.