Utrikes.

2020-04-07 18:27
 President Rodrigo Duterte har gett polisen ordern att skjuta de som bryter  utegångsförbudet i landet.  Bild: Toto Lozano/AP/TT
President Rodrigo Duterte har gett polisen ordern att skjuta de som bryter utegångsförbudet i landet. 
Puffetikett
Dagens ETC

Dutertes order: Skjut de som inte stannar hemma under coronakrisen

Manilla och i Filippinerna har världens strängaste karantänsregler: Först stängdes hela 13-miljonerstaden och ingen fick komma in eller ut. Sedan infördes strikta bestämmelser om att ingen fick lämna sina hem.

I förra veckan gav landets president Rodrigo Duterte polis och militär order att skjuta ihjäl de som inte stannar hemma.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Även om polisen och militären försöker mildra Dutertes ord tas hans uppmaningar på allvar av många. Polisen och olika maskerade civilpersoner har börjat patrullera slumområden och gör husrannsakningar för att sätta fast de som bor där för antingen narkotikabrott eller för att brutit mot karantänsreglerna.

Chefen för den filippinska nationella polisen Archie Gamboa dementerade dock att man skjuta ihjäl folk som bröt mot reglerna:

– Troligen är det så att vår president lade väl stor vikt vid upprätthållandet av lagen i denna kristid, sa han vid en presskonferens.

Människorättsorganisationerna i området är mycket oroade.

– Det är mycket allvarligt att president Duterte har skapat en policy att skjuta för att döda. Dödligt, okontrollerat våld ska aldrig användas som ett svar på en nödsituation som covid-19-pandemin, säger sektionsledaren för Amnesty Filippinerna Butch Olano.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Vi vet vad presidenten är kapabel till att göra genom hans krig mot knarket. Där har över 30 000 människor dödats utan rättegångar medan president Duterte både uppmuntrat dödandet och givit order om det.

Och redan i torsdags sköts en 63-årig man till döds av polis, efter att ha stoppats av hälsoarbetare för att ha gått ut utan skyddsmask, rapporterar den venezuelanska tv-kanalen Telesur. Enligt polisen ska mannen ha varit berusad och sköts efter att ha attackerat hälsoarbetare och polis med en lie.

Statistik över döda osäker

Corona-situationen i Filippinerna är mycket oroande. I helgen hade knappt 3 500 bekräftats smittade med omkring 150 dödsfall, men då ska man räkna in att väldigt få testats och att statistiken över döda är mycket osäker.

Tiotusentals människor sitter inspärrade i överfulla häkten och fängelser, platser som redan nåtts av smittan och där isolering är omöjlig. Redan har man sett hur fängelsepersonal tagit med sig smittan från fånginrättningarna och spridit den vidare.

Även kriget mot knarket har fått ett uppsving genom karantänsbestämmelserna, som möjliggör att polisen och medborgargarden att söka upp misstänkta och oönskade i deras hem. Redan har oroligheter rapporterats från flera områden, bland annat i de vidsträckta slumområdena i Tondo vid hamnkvarteren.