Ledare. Johan Ehrenberg.

2020-04-09 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Inget beror på viruset

Nej, det finns ingen anledning att lyssna på de som alltid haft fel.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Så blir det den mest besynnerliga påsk vi kunnat föreställa oss.

Ledigheten en chimär för de som måste jobba ändå och en meningslös icke-förändring för alla som ofrivilligt jobbar hemma och ser dagarna vandra över klockorna.  Det är sol ute. Det är vår men för många kunde det lika gärna vara höst.

Nyheterna säger samma sak, dag för dag, inget nytt har berättats på flera veckor nu, bara siffrorna som stiger och som redaktioner försöker göra begripliga.

Men det finns inget begripligt i det som händer.

Det är ett haveri av ett system, en ekonomi, en politik.

Inget annat.

Det är helt onödig massarbetslöshet som skapas.

Det är fullständigt absurda sorgehistorier om företagare som gjort fel i decennier och nu tvingas lägga ner.

Det är folktomt på världens största marknader, alltså dessa casinon i miljardstorlek, eftersom de stora pengarna vet att spekulationen nu bara handlar om att vänta ut. För någon gång ska det väl vända? Bli som förr?

Detta självbedrägeri av bedragare.

Inget av krisen beror på coronan. Viruset. Det tar tolv dagar att besegra det, gå över toppen, säger medelålders vänner som drabbats. Och vi vet att många äldre inte orkar klättra så högt. Döden är outhärdlig. Men tolv dagar slår inte sönder ett samhällssystem.

Bara om systemet i sig är så sjukt att det inte kan klara en kris.

Allt det sjuka i det havererade systemet är redan avslöjat. Allt fanns där före viruset. Varje brist, varje feghet har exponerats i miljoner artiklar och avslöjanden. De har däremot aldrig diskuterats på allvar, för när man gör det måste allt förändras – och vi vet vilka som förlorar på den förändringen.

De som har allt och ändå inte vet vad de ska göra.

Mer än att få mycket till.

Snart går fem nischbanker i konkurs, de kommer tas över av staten och det är exakt samma historia som 2009, politiken har låtit banker spela och och samtidigt sko sig på fattiga människor utan trygghet och bra inkomst, vi talar om ”konsumtionslån” ett annat ord för ocker och utnyttjande av svaghet. Bankernas konsumtionslån har de finansierat bland annat med företagsobligationer som nu är värdelösa, ingen vill ha dem och Riksbanken kan skicka in 1 000 nya miljarder i systemet men det betyder inget så länge inte folk toklånar för en ny suv eller extra stor böjd tv.

Vem vill det idag när jobbet är hotat och det enda tryggheten att hoppas på är om politiken kovänder och börjar stödja trygghet, inte pumpa upp bankvärlden ännu en gång?

Och när det sker kommer det skrivas ”hur kunde det få ske”, ansvar ska utkrävas men sanningen är ju att det här får ske därför att man blir rik på det. Det handlar bara om pengar som gör de rika lite rikare.

Låt gå! Låt gå!

Förhoppningsvis händer inget just denna gång.

Och de ansvariga har alltid fel.

I tio år har den amerikanska skifferindustrin avslöjats som den gigantiska bluff den är. Finansierad av lånade pensionspengar som aldrig kan betalas tillbaka, det har ingen betydelse om oljepriset stiger, branschen är en ständig konkurs och samtidigt har amerikanska myndigheter gjort allt för att fortsätta: pipelines genom miljöområden, metanutsläppen som får öka, förstörelse av mark. Fossil energi som har fått bekämpat framtiden.

Allt detta är en jättekostnad, Precis som Vattenfalls satsningar på kol och gas. Alla som skapade detta hade fel och felen påpekades från start men pengar har ingen hjärna, målet är ju bara ännu mer pengar och där, precis där faller ett system samman när något som inte pratar pengar under tolv dagar tar över.

Herregud, de skapade för bara några år sedan ett samhällssystem som vägrade lagra livsnödvändigheter, vägrade skapa säkerhet för anställda, vägrade ha mediciner och utrustning eftersom det gick emot deras ideologi där ”den osynliga handen” skulle lösa allt. Privat marknad manipulerad med maximal lönsamhetsprincip. Nu vill de inte diskutera det, men man kan faktiskt både säga att vi måste lösa det akuta och samtidigt diskutera haveriet som de skapade i ”frigörelsen” av vårdsystemet.

Det går inte ens att håna ohederligheten här. Moderaterna – med Miljöpartiets stöd – säljer Bromma sjukhus till Wallenbergs bolag som tills nyligen haft Filippa Reinfeldt som konsult.

Om det verkligen var viruset som var problemet så skulle ju all kapitalkraft på jorden användas för att stoppa fler virus. Göra om industrijordbruket, stoppa köttvanvettet, stoppa skogsskövlingar och förstörelsen av den mångfald och hållbarhet som är vårt enda skydd mot virus.

Men ingenting.

I-n-g-e-n-t-i-n-g.

Bara en dröm om att hjulen ska börja snurra och börsen stiga igen.

Nej, det finns ingen anledning att lyssna på de som alltid haft fel.

När vi måste skapa ett hållbart samhälle kommer vi göra det mot deras vilja, de som idag äger världen. De har haft sina hundra år av ”skapande förstörelse”. Dags att lämna scenen nu. Bakdörren är igenspikad.

Ni får gå ut via salongen.

Nästa vecka sammanställs Dagens ETC läsarnas tankar om en annan värld efter coronan.

Fortsätt skicka förslag, tankar, kritik till johan@etc.se.

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg