Tre frågor.

2020-04-08 16:00
Puffetikett
Dagens ETC

”För oss är det avgörande att fortsätta växa”

Andreas Gustavsson. Chefredaktör Dagens ETC, som kommenterar det krisläge för svenska medier som nu uppstått – och hur corona kan komma att påverka Dagens ETC.

Hur allvarlig är situation för medierna?

– Mycket allvarlig, och det gäller då främst medier som har en tung del av sina inkomster från annonsörer. Den marknaden har kollapsat på bara några veckor. Det handlar om miljardbelopp som uteblir, för den här händelseutvecklingen kommer inte att att bara upphöra, allt tyder på att vi kommer att få leva med corona under många månader. Jag befarar att ännu fler duktiga journalister kommer att tvingas lämna sina jobb, trots att det just nu finns ett enormt sug efter professionella, faktagranskare nyheter. Dessutom är risken uppenbar att många tidningar helt enkelt inte kommer att överleva. De levde redan på marginalen.

Finns det ingen ljuspunkt?

– Till sist tar det här slut. Men jag vill inte att vi ska komma ur pandemin med färre medier och mindre journalistik. Det vore illa för vår demokrati. Det här kan avhjälpas med stödpaket från politikens håll, de flesta partier har ändå en grundförståelse att riktiga medier är en central del av vårt samhälle. Men det vi har sett hittills är inte tillräckligt. Politiken måste leverera mer än så, annars kommer vi efter sommaren – eller ännu tidigare – ha färre medier än vi har i dag.

Hur påverkas Dagens ETC av corona?

– Hittills har det mest handlat om att vi styrt om vårt nyhetsfokus och arbetar hem­ifrån. Vad gäller det ekonomiska har vi som tidning en annan finansieringsmodell än andra dagstidningar. Vi har annonser men de kommer som intäktskälla långt efter, i fallande ordning, prenumerationer och presstöd. För oss är det avgörande att vi behåller prenumeranter. Och att vi fortsätter växa. Jag vill betona att vi har en positiv utveckling vad gäller prenumeranter. Många läsare hör ju av sig och frågar hur de kan hjälpa till. Svaret är enkelt. Fortsätt med din prenumeration. Fråga om en vän vill prova på att läsa tidningen. Just nu erbjuder vi ett gratis test på två veckor.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev