Klimat.

2020-04-07 20:00
Protesterna mot Keystone-bygget har tidigare varit stora. Här utanför Vita huset 2015.  Bild: Jose Luis Magana/AP/TT
Protesterna mot Keystone-bygget har tidigare varit stora. Här utanför Vita huset 2015.
Puffetikett
Dagens ETC

Nu bygger oljebolag kritiserad pipeline

När ingen kan protestera ­passar oljebolag på att bygga den hårt kritiserade Keystone XL, en pipeline som ska transportera oljesand från Kanada till USA.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I USA liksom i övriga delar av världen uppmanas människor att stanna hemma, undvika folksamlingar och bara gå ut för att uträtta sina mest nödvändiga ärenden.

Men genom ett hastigt utfärdat undantag från myndigheter gäller inte karantänsreglerna för konstruktionsarbetare som bygger oljeledningar, med motiveringen att det är en ”samhällsviktig” uppgift. Det kanadensiska oljebolaget TC Energy måste ha sett detta komma, då lokal press i Montana kunde avslöja att bolaget redan två dagar innan undantaget blev offentligt, började mobilisera arbetare från hela USA som nu stationeras ut längs med rörledningssträckan för att börja bygga Keystone XL

Oljeledningen, som är tänkt att transportera oljesand från Alberta i Kanada till Steele City i Nebraska USA, och komplettera den redan operativa pipelinen Keystone, har kantats av förseningar sedan lanseringen för tio år sedan.

Miljörörelsen har från början varit starkt kritisk mot projektet och den tidigare presidenten Barack Obama drog efter påtryckningar tillbaka tillståndet. President Donald Trump utfärdade ett nytt tillstånd så snart han installerat sig på posten, men ledningen har fortfarande inte byggts. Det beror både på finansieringsproblem, oklarheter kring specialtillstånd och omfattande och fortsatta protester.

Lagbrott att protestera

Med pandemin och uppbackning från politiker och banker tycks nu de flesta hindren vara undanröjda.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

I Alberta har provinspremiärministern Jason Kenney investerat 1,1 miljarder kanadensiska dollar som byggfinansiering till TC Energy under året och garanterat ytterligare 6 miljarder som lån.

Finansbolaget JP Morgan Chase emitterar obligationer på 1,25 miljarder dollar för TC Energy.

Därtill har en rad delstater i USA utfärdat lagar som gör det till ett lagbrott att protestera mot samhällsviktig infra­struktur, som pipelines.

I en debattartikel om den vältajmade mobiliseringen för bygget, publicerad i The Guardian, frågar sig miljökämpen Bill Mc Kibben hur någon kan vara så låg.

”Bokstavligen ingenting betyder något för dessa människor förutom pengar. I ett ögonblick när resten av oss anpassar våra liv för att försöka skydda varandra, utnyttjar de pandemin för att tjäna ännu mer pengar och göra saker de inte kunde komma undan med vid någon annan tidpunkt.”

Frågan är bara hur marknaden för den dyra oljesanden ser ut om och när den nya pipelinen är klar.