Klimat.

2020-04-08 10:50
Andrew Cuomo, guvernör i delstaten New York. Bild: John Minchillo/AP/TT
Andrew Cuomo, guvernör i delstaten New York.
Puffetikett
Dagens ETC

New York vill resa sig ur coronakrisen – med satsning på förnybart

Delstaten New York lagstiftar för att underlätta utbyggnaden av förnybar energi. Förhoppningen är att bygga upp ett grönare samhälle i pandemins kölvatten.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Samtidigt som ledare för de stora oljebolagen träffade president Trump i veckan för att få hjälp att upprätthålla ”business as usual” så passar staten New York på att driva igenom ny grön lagstiftning.

I samband med att lagen offentliggjordes underströk beslutsfattarna vikten av att kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt; att både bekämpa smittspridningen och klimatkrisen.

– Medan vi fortsätter att hantera covid-19 så tappar New York inte siktet på de omfattande åtgärder som krävs för att tackla klimathotet, sa Basil Seggos, ordförande för New Yorks miljödepartement (DEC).

Får egen myndighet

I korthet så innebär lagen att processen kring att bygga ut anläggningar för förnybar energi förenklas. Tidigare har lagen inte gjort skillnad mellan fossila bränslen och förnybara energikällor när det gäller att få tillgång till markområden.

När lagen införs i början på nästa år öppnar även en särskild myndighet som har i uppgift att lokalisera platser där gröna anläggningar kan byggas ut.

Alla beslut om att bygga ut exempelvis vindkraft måste fortfarande tas i samråd med lokalbefolkningen och får inte hota den biologiska mångfalden.

70 procent förnybart

The Accelerated Renewable Energy Growth and Benefit Act, som lagen så snitsigt kallas, är en del av guvernör Andrew Cuomos plan att förse delstatens invånare med 70 procent förnybar el till 2040.

– Som landets ledare när det gäller att ta itu med klimatförändringarna har guvernör Cuomo placerat New York i spetsen för att bekämpa klimatförändringarna, säger New Yorks statssekreterare Rossana Rosado.

800dagar