Hälsa.

2019-08-20 12:30
RFSU startar ett projekt med samtalsgrupper för kvinnliga intaga på Färingsöanstalten.  Bild: Kriminalvården
RFSU startar ett projekt med samtalsgrupper för kvinnliga intaga på Färingsöanstalten.
Puffetikett
Dagens ETC

RFSU ska prata sex med kvinnor i fängelse

RFSU drar nu igång ett projekt för sexualupplysning bland kvinnliga intaga på Färingsöanstalten. I dag hålls den första träffen. 

”Behoven av kunskap är stora”, säger Christina Källgren Pettersson, enhetschef på Kriminalvården.

Projektet börjar i dag då den första samtalsgruppen hålls på Färingsöanstalten utanför Stockholm. Den slutna anstalten har 40 platser för fängelsedömda kvinnor och 15 för häktade.

– Det här är kvinnor som ofta levt ett hårt liv i utsatta miljöer. Många har också brister i sin skolgång så behoven av kunskap är stora, säger Christina Källgren Pettersson, chef för Kriminalvårdens enhet för verksamhetsutveckling i anstalt och häkte, i ett pressmeddelande.

Sexolog på RFSU

Den som håller i träffarna på anstalten är Suzann Larsdotter, socionom och sexolog på RFSU.

– Vi kommer att prata om allt från graviditet och mens till vad missbruk kan få för effekter på sexlivet. Det kommer också att finnas stort utrymme för kvinnorna att ställa frågor och utbyta erfarenheter, säger hon i pressmeddelandet.

RFSU har arrangerat samtalsgrupper för manlig intagna sedan 2014, på fem ungdomsavdelningar och två häkten. Men nu är det alltså första gången organisationen ger sig ut för att prata med kvinnor.

– Mycket av vår verksamhet har under åren riktats mot män så det här är också ett sätt att erbjuda våra kvinnliga klienter en aktivitet som riktar sig speciellt till dem, säger Christina Källgren Pettersson.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Samtalsgrupperna

Första gången RFSU håller sexualupplysning i samtals-
grupper för kvinnliga intaga.

Första träffen är i dag och sammanlagt blir det sex träffar på Färingsöanstalten.

RFSU har arrangerat sexualupplysning i samtalsgrupper för manlig intagna sedan 2014.