Inrikes.

2020-07-10 10:45
”Det kommer göra att vi har personer som väldigt snabbt i livet slussas in på den kriminella banan”, säger Linda Westerlund Snecker om regeringsförslaget. Foto: TT
”Det kommer göra att vi har personer som väldigt snabbt i livet slussas in på den kriminella banan”, säger Linda Westerlund Snecker om regeringsförslaget.
Puffetikett
Dagens ETC

Regeringen föreslår ändrad straffrabatt – sågas av V

Regeringen har lagt fram ett förslag som innebär en rejäl insnävning av straffrabatten. Bland annat ska artonåringar kunna dömas till livstids fängelse.

– Det kommer göra att vi har personer som väldigt snabbt i livet slussas in på den kriminella banan, säger Linda Westerlund Snecker (V).

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Idag döms unga till kortare eller lindrigare straff än personer över 21 år. Nu föreslår regeringen att den straffrabatten ska försvinna för 18-20-åringar som döms för brott som ger minst ett års fängelse. Det säger justitieminister Morgan Johansson till SVT Nyheter och betonar att det nya förslaget ”får stora effekter”. Linda Westerlund Snecker, rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, anser att detta är fel väg att gå:

– Det här är ett förslag som kommer att leda till att de mestadels unga grabbarna i den kriminella livsstilen får svårare att lämna det livet, säger hon.

Inledningsvis ville regeringen utforska möjligheten att helt slopa straffreduktionen, någonting som skulle ha kostat 1,2 miljarder kronor och varit mer omfattande än det nya förslaget. Nu gäller förslaget alltså brott som ger minst ett år i fängelse och ändringarna gäller inte 15-17-åringar. Om regeringen får igenom förslaget väntas det kräva 300 nya fängelseplatser, någonting som enligt SVT Nyheter skulle kosta 450 miljoner kronor.

Livstid till artonåringar

Förslaget innebär enligt Morgan Johansson att livstids fängelsestraff ska kunna delas ut till personer så unga som 18 år.

– Det är inte rimligt. Inte minst för att vi inte ska ha livstids fängelse, det har dålig effekt när det gäller att minska brottsligheten. Det finns faktiskt ingenting som visar att längre fängelsestraff har den påverkan på brottsutvecklingen som många verkar vilja att de ska ha – det är en känslomässig reaktion i stället för åtgärder som minskar kriminaliteten på riktigt, säger Westerlund Snecker.

Även straffreduktionen till förstagångsdömda ska väck enligt regeringens nya förslag, samtidigt som det inte ska krävas starkare skäl att döma en 18-åring till fängelse än vad det krävs för att döma en äldre person.

Westerlund Snecker igen:

– I många fall är det här unga grabbar som döms och om regeringens förslag går igenom kommer vi att ha många fler personer som snabbt slussas in i livet på den kriminella banan. Långa fängelsestraff etablerar tidigt en grovt kriminell livsstil som blir väldigt svår att bryta.