Inrikes.

2020-04-07 12:30
 • Av Skogsmulle får barnen lära sig allemansrättens gyllene regler: ”Inte störa och inte förstöra något i skogen”. bilder zanna nordqvist Bild: Zanna Nordqvist
  Av Skogsmulle får barnen lära sig allemansrättens gyllene regler: ”Inte störa och inte förstöra något i skogen”. bilder zanna nordqvist
 • Alla barnen lägger sig ned på rygg för att titta på ”Mulle-tv”. ”Kommer ni ihåg vad det betyder, frågar Skogsmulle barnen. Vi ligger allihop ned, helt tysta, och tittar på himlen och hur trädkronorna vajar i vinden”.  Bild: Zanna Nordqvist
  Alla barnen lägger sig ned på rygg för att titta på ”Mulle-tv”. ”Kommer ni ihåg vad det betyder, frågar Skogsmulle barnen. Vi ligger allihop ned, helt tysta, och tittar på himlen och hur trädkronorna vajar i vinden”.
 • ”Det är så roligt att se genom barnens ögon, att minsta lilla aktivitet i skogen kan bli till värsta äventyret för dem”, säger Friluftsfrämjandets talesperson Cajsa Rännar, som själv är ute i skogen med sin sexåriga son när Dagens ETC ringer.  Bild: Zanna Nordqvist
  ”Det är så roligt att se genom barnens ögon, att minsta lilla aktivitet i skogen kan bli till värsta äventyret för dem”, säger Friluftsfrämjandets talesperson Cajsa Rännar, som själv är ute i skogen med sin sexåriga son när Dagens ETC ringer.
 • Förskolepedagogen Marie Littke poängterar att Skogsmulles utmaningar bidrar till att barnen tidigt utvecklar en miljöhänsyn och en medvetenhet om naturens välgörande inverkan, som de sedan ofta bär med sig genom resten av livet. Bild: Zanna Nordqvist
  Förskolepedagogen Marie Littke poängterar att Skogsmulles utmaningar bidrar till att barnen tidigt utvecklar en miljöhänsyn och en medvetenhet om naturens välgörande inverkan, som de sedan ofta bär med sig genom resten av livet.
 • Bild: Zanna Nordqvist
Puffetikett
Dagens ETC

Ökat intresse för friluftsliv i spåren av corona: ”Naturen är inte inställd”

När många mötesplatser och aktiviteter för såväl vuxna som barn ställs in till följd av coronaviruset, låter Friluftsfrämjandets populära troll Skogsmulle meddela att naturen fortsatt håller öppet.

– Intresset för Skogsmulles utmaningar har blivit bisarrt stort, säger Friluftsfrämjandets talesperson Cajsa Rännar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För att inspirera fler att ta sig ut i skog och mark för att finna inre lugn i oroliga tider har Friluftsfrämjandet startat en 30-dagarsutmaning, där Skogsmulle varje dag i 30 dagar delar ut en ny utmaning som man kan ta med sig ut och lära sig något av i naturen.

– Man behöver inte ta sig långt bort för att kunna njuta av naturen. Det viktigaste är att du kommer ut i ett sammanhang där inte oron för corona tar så stor plats. Naturen med sin stora yta och friska luft är bra på det. Ta det som är närmast, en park, en skogsdunge eller ett större naturområde. Gå och leta vårtecken, gå balansgång på ett fallet träd, räkna årsringarna på en stubbe, fika, lek kurragömma, kasta kottar i en mössa. Det behöver inte vara komplicerat, säger Cajsa Rännar, talesperson för Friluftsfrämjandet.

I Haninge, söder om Stockholm, ska barnen på Spetsbergens i ur och skur-förskola ut i skogen för att träffa Skogsmulle. De elva fem till sex-åringarna hoppar och skuttar fram, men håller sig ändå hyfsat väl inom ledet efter förskolefröken, när vi tar oss fram i den trolska urskogen mellan magra tallar, lavar och branta stenhällar. När hela gruppen med barn anlänt till en liten glänta i skogen, på toppen av Spetsbergen, instruerar förskolefröken Marie Littke barnen i hur de ska kalla på Skogsmulle:

– Gör så här, ropa ”Kollikok” allihop tillsammans, säger hon, och barnen, som är spända av förväntan, gör som de blir tillsagda. 

Efter bara någon minut får vi syn på Skogsmulles röda fjäder, som guppar uppe på hens nävermössa, mellan trädgrenarna.   

– Men va kul att ni är här, jag låg bara en liten bit bort och solade på en av berghällarna, säger Skogsmulle, som snart drar igång med sina utmaningar. Barnen får gå balansgång på en fallen tall, leta djurspår i den nyfallna snön samt leta efter tre saker i skogen som börjar på bokstaven b – det blir bark, björk och barr.

Det bästa med Skogsmulle

Innan Skogsmulle beger sig vidare ut på nya äventyr, tackar hen barnen för att de är ”så snälla och hjälper till att hålla ordning här i skogen”. Barnen pratar sedan i mun på varandra om vad som är allra bäst med Skogsmulle – ”Han är snäll”, säger någon, ”Jag tycker det bästa är Skogsmullesången”, säger nästa. Tiffany, fem år, tycker det är att hitta saker på marken, ”som kottar och löv till exempel”. Villmer, fem år, tycker det är att få klättra i träd och leka med kompisar.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Förskolepedagogen Marie Littke, som även är engagerad ideellt inom Friluftsfrämjandet, poängterar att Skogsmulles utmaningar bidrar till att barnen tidigt utvecklar en miljöhänsyn och en medvetenhet om naturens välgörande inverkan, som de sedan ofta bär med sig genom resten av livet.

– Det handlar inte bara om att ta till sig av kunskap, utan lika mycket om det mentala välmåendet vi alla känner av när vi är ute så här, det sprider sig ju liksom ett lugn genom hela kroppen när man är ute i skogen. Omtanken om naturen – det här att inte störa eller förstöra – som de här barnen får med sig, är också jätteviktigt. 

Cajsa Rännar håller med om att barn som tidigt utvecklar en relation till naturen också tenderar till att vilja ta hand om den.        

– Det är den ena delen, den andra är att barn bör få röra på sig för att förbättra sin inlärningsförmåga. All forskning visar ju på att det är jätteviktigt, samtidigt som vi vet att inte alla barn tycker om sport och idrott. Då är friluftsliv ett bra alternativ, eftersom aktiviteter ofta uppstår spontant ute i naturen.

”Det många törstar efter nu”

Att ta sig ut på friluftsaktiviteter i skog och mark kan också innebära att man får tillgång till det som många av oss törstar efter, mer än någonting annat just nu, resonerar hon.

– Nämligen det här att umgås med andra. Att träffas utomhus, ute i skogen, i små grupper, är ju ett bra sätt för att låta bli att smitta ned varandra, men ändå kunna ses och hitta på något tillsammans.     

Har ni märkt ett ökat intresse för era friluftsaktiviteter till följd av risken för smittspridning i städerna?

– Inte direkt i anmälningarna till våra kurser och verksamheter, eftersom de ändå är fullbokade. Men däremot när man ger sig ut i naturskyddsområden. Det är väldigt mycket folk nu, som kommit på att man kan fika och grilla ute i naturen. Jag blir alldeles själaglad av att se det. Intresset för Skogsmulles 30-dagarsutmaning har också varit bisarrt stort! Vi förstod att det skulle bli populärt i dessa dagar, men inte så här. Över en miljon personer har hittills interagerat genom utmaningen på sociala medier, säger Cajsa Rännar.

Julia Jernberg, kommunikationsansvarig på Lida friluftsgård i Botkyrka, har också märkt av det ökade friluftsintresset.

– Ja, vi har sett en rejäl tillströmning av intresserade. Det är verkligen roligt att se, men även vi följer ju Folkhälsomyndighetens rekommendationer och uppmanar folk att hålla behörigt avstånd till varandra. Skogen är dock tillräckligt stor för att alla ska få plats utan att behöva trängas, säger hon.    

Skogsmulles 30 day challange

För att möta risken för ökat stillasittande i och med corona har Friluftsfrämjandet dragit igång Skogsmulles ”30 day challenge”. Syftet med utmaningen är att uppmuntra till mer vistelse i naturen tillsammans med barn. Skogsmulles utmaningarna publiceras under förmiddagen varje dag på Friluftsfrämjandets Facebook- och Instagramkonton. Alla som publicerar ett foto med utmaningen och #skogsmulle30 deltar dessutom i utlottningen av priser.