Inrikes.

2020-07-13 18:42
Bristande skyddsutrustning kan vara en av orsaken till smittospridning hos vårdpersonal. Bild: Mikael Fritzon/TT
Bristande skyddsutrustning kan vara en av orsaken till smittospridning hos vårdpersonal.
Puffetikett
Dagens ETC

Dålig skyddsutrusning drabbar svensk vårdpersonal

Över 10 300 personer som arbetar inom vård och omsorg i Sverige har testats positivt för covid-19. Det visar siffror som Folkhälsomyndigheten sammanställt åt TT.

Smittobärare på enheter med ofullständig skyddsutrustning kan vara en orsak, menar Ann Johansson, vice förbundsordförande på Vårdförbundet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Över 3 000 dödsfall bland vårdpersonal kan kopplas till covid-19, globalt sett. I Sverige är dödsfallen inte sammanställda utifrån yrkeskategorier, men flera vårdanställda har avlidit till följd av viruset.

Enligt vice förbundsordförande Ann Johansson är det i nuläget svårt att få en tydlig bild av hur utsatt svensk vårdpersonal har varit.

I enheter där man vet om att man arbetar med covid-patienter skyddsutrustning varit tillräcklig, förklarar hon. Men skyddsgraden har varit lägre i andra enheter där uppfattningen är att man inte har att göra med covidsjuka, men där smittan ändå kan förekomma.

– Man är så nära sina patienter i olika situationer hela tiden. Det är tyvärr lätt att bli smittad om man arbetar med kontaktnära yrken, säger Ann Johansson.

Brist på analytiker

Enligt Ann Johansson är en annan orsak till att vårdpersonal drabbats faktumet att det började testas ganska sent för sjukdomen. Testning är för henne tillsammans med trimmade rutiner och adekvat skyddsutrustning de avgörande faktorerna för att skydda medlemmarna från smitta.

Samtidigt menar hon att tillräckliga resurser inte funnits för att utföra tester på en bredare grupp. Hon förklarar att det är en brist på bland annat biomedicinska analytiker.

– Det är en sak att ta testerna men sen måste man hantera analyserna och resultatet, säger hon.

Förbundet uppmanar nu medlemmar som blir sjuka på arbetsplatsen att anmäla det som arbetsskada, bland annat för att få siffror på vilka som smittas och var smittan förekommer.